PORTUGAL – ALGARVE MOUNTAINS

8 dagar i februari & mars

”Kommande vinter blir den 10:e vi spenderar på Algarvekustens grymma grusvägar, och det är nu dags för en ordentlig uppdatering! En övervägande del av rutterna kommer att dras om inför 2021. Vi kommer under vissa av dagarna att dra oss längre norr, respektive österut där landskapet förändras och nya spännande utmaningar står att vänta.Vi kommer också att bo på en helt ny resort endast 10 min gångväg från pittoreska Carvoeiro och alla dess mysiga restauranger. Vår nya 5-stjärniga Resort håller högsta nivå på både mat och boende och ligger endast någon kilometer från Algarves vackra stränder.    

Så oavsett om det är första gången du åker med oss eller är en återkommande deltagare vågar vi lova dig nya spännande upplevelser och grym körning!” – säger David Johansson – VD Touratech Experience AB

 • Om du bokar en Förarutbildning, Äventyrsresa eller Adventure Days som blir inställd på grund av COVID-19 så kommer du alltid att kunna välja mellan att boka om eller att få full återbetalning.
Denna resa körs i området längs Algarvekusten i södra Portugal. Vi kör dagsturer på 15-25 mil på i första hand spännande grusvägar men också en och annan härlig asfaltsväg. Flera av vägarna vi kör har genom åren använts av både WRC- och Dakar-rallyt. Vi vågar påstå att detta område av Portugal bjuder på några av världens bästa grusvägar! Vi passerar apelsinodlingar, korkekar, djupa dalar och höga toppar med utsikt över Atlanten. Du guidas hela tiden av minst två turledare på motorcykel och ett supportfordon finns alltid i närheten.

När våra resor arrangeras är dagstemperaturen vanligtvis mellan 15-25 grader. Perfekt temperatur för att köra motorcykel. Dagarna bjuder oftast på solsken från klarblå himmel. Vägarna är i huvudsak lättkörda med obegränsad möjlighet till mer avancerade alternativ för den som önskar en ordentlig utmaning. Du behöver egentligen inte ha någon tidigare gruserfarenhet för att åka med på denna resa eftersom förarutbildning ingår. Vi delar upp oss i minst två grupper under veckan, ibland tre för att täcka in alla nivåer.

Vi bor hela veckan på samma fina resort med gångavstånd till den pittoreska byn Carvoeiro och några av Algarves vackraste stränder.

Foto på denna sida: Ann Cathrin Erga, David Johansson, Johan Söderström, Petra Stridfeldt, Johan Larsson

 

Video

Touratech Experience Portugal - video

Touratech Experience Portugal 2019

Körningen

Vägarna är i huvudsak lättkörda med möjlighet till mer avancerade passager för den som önskar. Du behöver absolut inte vara någon mästare på att köra grus för att åka med på denna resa! Vid behov delar vi upp gruppen i en Basic och en Advanced. Vi kör då i huvudsak samma vägar men när tillfälle ges kör den mer avancerade gruppen tuffare passager. Önskar du ännu mer utmaning vågar vi lova att våra turledare löser även detta! Under dagarna har du flera tillfällen att byta grupp om du önskar. Körningen leds av BMW Motorrad certifierad turledare.

Mat & Boende

Vi bor under hela resan på 5-stjärning SPA-resort med gångavstånd till den pittoreska byn Carvoeiro och några av Algarves vackraste stränder.  Resorten håller högsta klass på både mat och boende och ligger endast ett stenkast från Atlantkusten.

Vi bor i fina lägenheter/suiter där varje deltagare har eget rum. Här finns alla faciliteter såsom kök, tv, bad, AC och gratis WiFi. Förutom jacuzzi, SPA-anläggning, gym på Resorten finns många olika aktiviteter i närheten såsom vattensport, hästridning, golf, cykeluthyrning, shopping & barer i byn Carvoeiro och fantastiska strandpromenader längs Algarves kustlinje.

Foto 2020-02-26 13 30 15
Montesanto 9
Foto 2020-03-22 12 53 18
Foto 2020-03-09 14 32 55

Förarutbildning

Under våra resor ingår alltid förarutbildning och i Portugal har vi en hel dag avsatt helt till detta. Vi fokuserar först och främst på att lära känna motorcyklarna samt repetition av broms och kurvtagning. Sedan är det träning av det som kommer under veckan som bl.a. upp- och nerförsbackar. Utbildningen delas upp efter förkunskap och för dig som te.x. varit med oss i Portugal tidigare eller gått våra utbildningar i Sverige erbjuder vi nya utmaningar. Förarutbildningen genomförs av BMW Motorrad-certifierad instruktör. Under hela resan får du sedan löpande feedback från våra instruktörer.

Vid svårare passager jobbar vi som ett team, hjälps åt och tar oss igenom tillsammans. Vi vågar lova att du är en både bättre och säkrare förare efter en resa med oss! Eller som flera deltagare uttryckt det ”detta var ju faktiskt en hel veckas utbildning” på grund av all feedback och alla utmaningar.

Dagsprogram

OBSERVERA!
Kommande vinter blir den 10:e vi spenderar på Algarvekustens grymma grusvägar, och det är nu dags för en ordentlig uppdatering. En övervägande del av rutterna beskrivna nedan kommer därför att dras om inför 2021 – du kan dock använda de gamla ruttbeskrivningarna  för att bilda dig en uppfattning om körningen vi erbjuder!

Om du ankommer tidigt denna dag så rekommenderar vi att du utforskar den vackra naturen runt resorten. På kvällen har vi en gemensam middag och går igenom veckans upplägg.

Vi samlas på morgonen och börjar med en presentation av oss själva och motorcyklarna. Efter ev. inställningar av cyklarna bjuder dagen på en ca 25 mil lång tur på i huvudsak asfalt. Första 10 milen är lugnare körning till Sagres och Sao Vicente vid Portugals sydvästra spets. Efter en fikapaus rullar vi sedan mot berget Moncique på ordentligt kurviga vägar. Efter lunch når vi toppen på nära 1 000 meters höjd och om vädret är med oss har vi en otrolig utsikt över Portugals syd och västkust. Från toppen tar en lika kurvig väg oss tillbaka till resorten.

Måndagen viger vi helt och hållet åt förarutbildning på vårt övningsområde ca 20 km från resorten. Här har vi stora grusplaner, backar i alla storlekar, vattenpassager och mycket mer. Under förmiddagen är det en uppfräschning av bl.a. kroppsposition, lyft, bromsteknik och kurvtagning som gäller. Under eftermiddagen är det i första hand fokus på hur vi säkert tar oss upp och ner för backar och genom vattenpassager. Garanterat en lång och svettig dag, men tekniken har du stor nytta av under de kommande dagarna! Under utbildningen delar vi upp deltagarna efter förkunskap och ev. tidigare resor så att alla får en lagom anpassad utmaning.

Första riktiga ”grusdagen” börjar i och för sig med några mil asfalt till Sao Marcos de Serra för att sedan leta sig in på i första hand lättkörda grusvägar i varierande terräng. Runt lunch finns möjlighet till lite mer spännande gruskörning i några djupa dalar och längs slingrande skogsvägar. Efter lunch och några snabbare asfaltskurvor letar vi oss in bland eucalyptus-träden för dagens avslutande grussträckor.

En av de mest varierande dagarna. Börjar med några mil transport genom mindre byar och apelsinodlingar för att sedan leta sig in på gruset. Efter första fikapausen delar vi upp oss i ett Basic- och ett Advanced-gäng. Rutter går till stor del på samma vägar men Advanced-gänget kör över spännande bergen istället för runt dem. Under förmiddagen passerar vi bl.a. den ökända ”Steijer-backen” som alltid bjuder på en show både för förare och åskådare.  Resten av dagen bjuder på ett flertal (vanligtvis) mindre vattenpassager och avslutas med några kurviga grussträckor som sedan övergår i riktigt fina asfaltskurvor innan vi är tillbaka på resorten.

Ytterligare en riktigt spännande dag som efter några mils asfalt viker in på den s.k. ”Källviks-turen” där det kan vara en del vatten i älvarna vi passerar. Vid torrt väder har vi denna dag några riktigt spännande Advanced-backar för den som önskar, vid blött väglag blir delar av Advance-passagerna nästan omöjliga, men bara nästan. Efter lunch kommer vi upp på lite högre höjd och får några fina asfaltssträckor genom en vindkraftspark med magisk utsikt. Under eftermiddagen kör vi längs en av våra favoritsträckor, den s.k. ”röda ryggen”, en fristående bergskedja som reser sig över det frodiga landskapet. Helt klart en intensiv grusupplevelse på en vuxen äventyrshoj!

Fredagen bjuder på en lite kortare men fantastiskt fin tur i mycket varierande landskap. Allt från större snabbare grusvägar till smala, näst intill igenväxta, skogsvägar passeras. Luftiga bergspassager och frodiga dalar avlöser varandra och med lite tur har vi havsutsikt under lunchen. När vi så sakteliga rullar mot resorten passerar vi än en gång vårt övningsområde och vi vågar lova att de där backarna som såg så skrämmande ut första dagarna kommer ha krympt ordentligt…

Tiden går fort när man har roligt och äventyret är slut för denna gång. För vissa är det tidig transfer till flygplatsen, andra har möjligheten att njuta av resortens faciliteter och förhoppningsvis lite sol och klarblå himmel innan det är dags att ta flyget hem igen. Som tur är finns det ju fler resor att åka med på, så förhoppningsvis är det inte jättelänge tills vi ses igen!

Touratech Experience Portugal 2019
Foto 2020-02-28 12 12 17
Foto 2020-03-11 16 04 39

Full support

I vårt supportfordon har vi verktyg, reservdelar, vatten, fika och lunch som vi dukar upp på någon trevlig plats vid pauserna. Skulle olyckan mot förmodan vara framme finns alltid första-hjälpen-utrustning i vårt supportfordon och på turledarmotorcyklarna. Alla våra turledare är sjukvårdsutbildade.

Vad ingår?

 • 1 dag förarutbildning på grus
 • 5 dagars äventyrskörning
 • Minst 2 turledare på motorcykel
 • 6 dagars hyra av BMW GS av nyaste modell
 • Helförsäkring för motorcykel
 • Bränsle för motorcykel
 • Reservmotorcykel vid behov
 • Transfer ToR Faro/Algarve flygplats
 • 7 nätter boende i eget rum
 • Frukost, lunch & fika alla kördagar
 • Supportfordon inkl. förare

Vad ingår inte?

Flyg ToR Faro/Algarve, middagar, samt personlig utrustning.

Förarutbildning på mc i Portugal
DSCF1208-2

Att tänka på

 • Hela lördagarna är avsatta för ankomst och avresa så du är fri att ankomma/lämna så tidigt eller sent du önskar. Vi anordnar transfer från/till flygplatsen flera gånger under dagen.
 • Tänk på att du måste ha en reseförsäkring ifall du skulle bli sjuk eller skadad under resan, de flesta har denna genom sin hemförsäkring. Kontrollera detta med ditt försäkringsbolag. Ett europeiskt försäkringsbevis är också bra att ha med, detta får du gratis hos försäkringskassan.
 • Det är vår starka rekommendation att du har med dig någon form av vätskesystem (t.ex. Touratech Hydration Pack) då det kommer att bli varmt under dagarna!
 • Kör alltid med komplett skyddsutrustning i form av godkänd integral- eller crosshjälm (öppningsbara hjälmar ska vara stängda vid all körning), godkänt ryggskydd, axelskydd, armbågsskydd, knäskydd, handskar och kraftiga cross- eller äventyrsstövlar.
 • Vi anpassar oss givetvis om du har några matallergier, meddela oss i så fall minst 2 veckor innan avresan.

Vanliga frågor, fakta & statistik

Här får du svar på de vanligaste frågorna om våra Portugalresor. Du finner också en del fakta och statistik som vi samlat på oss sedan våra första resor 2012.  Om du har fler frågor så tveka inte att kontakta oss!

Du måste ha ett motorcykelkörkort för tung mc (A) och säkert kunna framföra din motorcykel på asfalt,  du behöver ingen gruserfarenhet! Vi har varje säsong flera deltagare som precis tagit mc-kort och som aldrig kört grus tidigare. En heldag förarutbildning på grus ingår i resan och under hela veckan får du konstant feedback från våra turledare. Vi har också möjlighet att dela upp oss i två eller tre grupper för olika erfarenhet. Även längden på turerna anpassar vi och har möjlighet att ta genvägar om kraften är på väg att ta slut.

Statistik:

 • 22 % har lite eller ingen erfarenhet av gruskörning
 • 40% har kört en del men inte så aktivt
 • 38% är aktiva och vana grusåkare

Absolut! Tack vare att vi delar upp oss i flera grupper har vi möjlighet att anpassa oss efter alla olika erfarenheter. Området vi kör i erbjuder allt från fina släta grusvägar till så dåliga vägar och branta backar att även våra mest erfarna turledare nästan sätter andan i halsen. Tuffare utmaningar än vad vi erbjuder under våra ADVANCED ++ turer bör man inte ge sig på med en fullvuxen äventyrsmotorcykel. Vi har ännu aldrig haft någon deltagare som inte tyckt att utmaningarna varit tillräckliga, även för inbitna cross- och enduroåkare.

Statistik:

 • 22 % har lite eller ingen erfarenhet av gruskörning
 • 40% har kört en del men inte så aktivt
 • 38% är aktiva och vana grusåkare

Merparten av våra deltagare åter själva, så du kommer inte känna din ensam! Efter en vecka har du ett helt gäng nya vänner och några kommer du säkerligen att fortsätta att hålla kontakten med!

Statistik:

 • 60% åker på egen hand
 • 40% åker med vänner, släkt, partner eller far & son

Ca 80% av deltagarna är från Sverige & Norge, övriga från Danmark, Finland, Estland, UK, USA, Nederländerna, Dubai, Kuwait mm.

Klart du ska! Faktum är att ca hälften av våra deltagare är återkommande gäster. Våra turledare blir fantastiskt glada om det är återkommande deltagare för då måste det rekas nya vägar så det finns nya utmaningar uppdukade för de återkommande resenärerna! Vi har deltagare som varit med oss i Portugal både tre och fyra gånger, en bättre avrostning inför våren i Skandinavien finns inte, och dessutom träffar du nya reskompisar varje gång.

Hela lördagarna är avsatta för ankomst och avresa så du är fri att ankomma/lämna så tidigt eller sent du önskar. Vi anordnar transfer från/till flygplatsen flera gånger under dagen.

vad tycker deltagarna?


Priser

Inkl. BMW R1250 GS35 900 SEK
Inkl. BMW R1250 GS Adventure35 900 SEK